Senaste Inlägg

Missa inte våra torsdagsutfärder!

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Tuesday, May 9, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 281

Missa inte våra torsdagsutfärder! 

Grymt dykning varje vecka.

Läs mer

Strömdyk vid Älgö

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Friday, February 17, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 426

Då var det dags att testa strömdykning i Stockholm.

Läs mer

Utfärd Dalarövraket

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Tuesday, February 7, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 349

Dalarövraket 2017-02-04 - kallt i vatten med grymt sikt.

Läs mer

Jag har gått GUE TECH 1 kurs- blogg av Filippa Ek.

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Wednesday, February 1, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 1131

“I must be a mermaid,  I have no fear of depths and a great fear of shallow living"

Läs mer

Kvällsutfärd Käppala badplats 2017-01-27

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Friday, January 27, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 247

2 grader i vattnet, ca 5 m sikt, 4 grader i luften.

Läs mer

Utfärd Båtkroken - 12 januari

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Friday, January 13, 2017 Kommentar: 0 Träffar: 265

Utfärd 12 januari - kallt, mörkt ....alldeles underbart! 

Läs mer

Helt nytt utbildningskoncept på Oceanic Tech

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Tuesday, December 6, 2016 Kommentar: 0 Träffar: 925

Vad sägs om personlig träning inom dykningen? I samarbete med Michael Wolhardt och SwedTech Diving erbjuder vi möjlighet till att förbättra din dykning.

Läs mer

Jag har gått Naui Mine Diver 1 kurs- blogg av Filippa Ek.

Postat av: Marcin Wojturski In: Oceanic Tech : Friday, November 18, 2016 Kommentar: 0 Träffar: 875

I somras satt jag på en kobbe i skärgården med hunden vid sidan om mig och bestämde för att anmäla mig till gruvdykkurs NAUI Mine Diver 1.

Att dyka i fyrgradigt vatten i beckmörker och med tak över huvudet kändes ganska avlägset denna vackra sommardag.

Johan Isaksson blev färdig NAUI Mine Diver-instruktör i Finland några månader tidigare och det skulle bli premiär för denna kurs i Sverige.


Tiden gick rätt raskt - och fredagen den 30 september mötte min kurskamrat Michaela Engström och jag Johan vid Tumlarbrottet i Tierp en klar höstdag. Michaela och jag var redo för första kursdagen och var laddade till bristningsgränsen båda två. Johan hade lastat sin bil med en och annan reel, spolar, pilar och kakor, utöver den vanliga dykutrustningen.

Vi körde lite teori varvat med praktiska landövningar med att lägga ut reel, knyta och säkra linan på olika sätt och hur man skall positionera sig längs linan och även öva på touch contact i fall sikten skulle vara minimal. Vi körde flera övningar med stegrande svårighetsgrad och det slutade med att vi gick med ögonbindel och kommunicerade med beröringar.

Två dyk i brottet gjordes också denna dag och vi körde övningarna som krävdes innan vi kunde komma och fortsätta i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg nästkommande dag. Johan hade en checklista som han bockade av när vi genomgått olika övningar; såsom grundläggande som fentekniker och krandills till lite mer “avancerade”, såsom lost line och gasdelning med ögonbindel och hitta tillbaka ut (blind exit).

Det var givande första dagen med cirka 2 x 80 minuters långa dyk.Nästa dag fick vi “godkänt” av Johan att fortsätta i Tuna och ribban höjdes lite och det var dyk i cavern-zon.

Samma övningar gjordes och några nya tillkom, såsom trasig primärlampa och borttappad dykare. Vid en övning där vi skulle hitta borttappad lina satte Johan ögonbindel på oss och placerade sedan mig först en bit ifrån huvudlinan vid en sten. Denna sten skulle fungera som första knytpunkt. Safety spoolen fiskades upp och jag försökte knyta och fästa linan ordentligt innan jag kravlade på botten efter en andra sten. Hittade en men den var alltför lös… Letade efter en ny, men den var alltför plan. Till slut hittade jag och försökte veva runt linan men det tog lite tid innan två bra fästpunkter kunde fixas så att jag kunde börja söka efter huvudlinan.

Allting var svårare när man arbetade med ögonbindel men det gav oss mycket bra erfarenhet och tankar.
Efter två lärorika dyk på lördagen var det dags att komma in i cavezonen på söndagen och vi gjorde samma typ av dyk som gårdagen. Johan delade ut lite problem åt oss, däribland blind exit genom en smal passage och med gasdelning. Det fick oss att tänka och teamworka för att lösa olika problem som uppkom och kunna komma ut och tillbaka upp till ytan. Jämt och ständigt var vi hårt övervakade av Johan.

Efter första kurshelgen åkte vi nöjda och trötta hem med ny kunskap.

Två veckor gick och under tiden lyckades jag bli förkyld men blev bra igen till den andra kurshelgen. Fredagen den 14 oktober åkte vi till Tuna Hästberg igen och skulle köra lite repetition. Vi klädde på oss, gjorde utrustningskoll, bubbelcheck och informerade varandra om hur mycket gas man hade och sitt vändtryck. Sedan tömde vi vingarna och skulle komma ner.

Men det blev riktigt stopp för mig vid 4m där ena bihålan bråkade rejält där det strålade ut kraftigt över överkäken så att det kändes som om tänderna skulle explodera. Sloken sa jag åt teamet att jag hade problem och behöver komma upp. Jag fick snällt avbryta dyket men de andra gjorde ett lugnt dyk medan jag satt och vilade mig lite i värmerummet. Det andra dyket blev inte så mycket bättre, där det blev stopp redan vid 1m.

Efter lite Rinexin-knaprande, nässprej och tumhållningen visade det sig att jag turligt nog kunde genomföra de fyra dyken de två resterande dagarna utan problem. 

Vi gjorde däribland jump från main line, markerade hoppet med markörerna och löste diverse problem som Johan hittade på medan vi simmade tillbaka från vändpunkten vid varje dyk. Bland annat friflödande förstasteg eller andrasteg, trasig primärlampa, borttappad dykare, slut på gas och blind exit.
Efter sista dyket på söndagen kom vi upp nöjda och lite trötta efter ett relativt långt dyk med mycket problemlösningar. Johan gav var och en raka kommentarer och synpunkter på allt, vilket uppskattades. Efteråt kom dombeslutet som vi väntade på…

  • “Grattis! Bra jobbat ni båda!”

Michaela och jag tittade på varandra och gav varandra en high-five för en väl genomförd kurs. Certifierade NAUI Mine Diver 1 är vi båda!

NAUI Mine Diver 1 tillåter oss att dyka på enbart bakgas, där minsta volymen är på dubbel 12L och en stage per team medförs - som nödgas. Och ner till 30 m och med två vägval tillåts också på denna nivå, vilket är identiskt med NAUI Cave Diver 1.

Skillnaden mellan NAUI Mine Diver 1 och NAUI Cave Diver 1 är inget som har med dyket, begränsningar, dykplaneringen eller utrustningen att göra - det är själva “målmiljön” som är skillnaden. Mine Diver 1 är utformad för gruvor och gruvmiljö, som är skapad av oss människor - medan Cave Diver 1 är utformad för grottor och grottmiljö med geologi inbakat i teorin. Vilka risker som finns i gruvor fick vi lära oss genom att läsa Rickard Lundgrens bok “Svensk gruvdykning” (den finns att hitta på OT) och fick en fin och lärorik gruvvandring med honom mellan dyken på lördagen.

Han visade om berget anses vara stabilt eller inte, vilka potentiella risker vi måste vara uppmärksamma på - exempelvis sprickor i berget, tappfickor och bock samt rasrisk. Han gav Michaela och mig varsin stark ficklampa där vi skulle låtsas som om vi utforskade en ny gruva under vatten och skulle markera alla faror och signaler som vi måste uppmärksamma oss på. 

Summerat så var det en väldigt bra kurs vi gått på och den kan rekommenderas väldigt varmt! Det som uppskattades otroligt mycket var att det var mycket tid i vatten med mycket övningar ch att kursen höll en hög nivå och var flexibel också.

Det formade oss till bra nykomlingar i gruvdykning. Vi fick träna på det värsta tänkbara hela tiden, vilket fick oss att veta hur vi kan lösa olika problem om de dyker, hur vi skall agera och fick även lite tankar och funderingar om gruvdykningen. Mycket lärorikt var det hela tiden från början till slut på kursen och Johan är en väldigt bra, lugn, flexibel och metodisk instruktör. Vi har haft en bra grund att stå på vid kursens början med fundamentala moment, såsom fenteknik, avvägning och trim - så vi kunde fokusera enbart på gruvdyk-övningarna. 

Kort och gott: vi är jättenöjda och kan rekommendera denna kurs! Längtar hela tiden till nästa gruvdyk...

Filippa Ek

Läs mer

Visar 1 - 8 av 21 artiklar

Scroll To Top