Frågor och Svar

REGULATORER

Varför försäkrar vi oss om att vingens och torrdräktens inflatorer är placerade på separata förstasteg?

För att få två oberoende källor till flytkraft.

Varför sitter longhosen på det högra förstasteget?

Den högra kranen stänger inte av sig om du råkar komma emot något i ett vrak eller i en grotta

Varför sitter manometern på det vänstra förstasteget?

Den kommer inte i vägen för longhosen och man kan läsa av den medan man skotrar. Om trycket inte ändrar sig kan det tyda på att den vänstra kranen har stängts av och att backup regulatorn inte fungerar.

Varför sitter det en pistolhake på longhosen?

Så att regulatorn kan hängas upp på den högra D-ringen medan man andas ur en stageflaska..

Var sätter vi vår senast servade, och därför mest lättandade regulator?

På O2 flaskan, eftersom syrgasstoppet är på slutet av dyket när man är trött och uppbyggnaden av CO2 är som högst. Vi vill också ha den mest lättandade regulatorn på vad som förmodligen är vårt längsta stopp.

Varför sätter vi inte torrdräktens inflatorslang på stageflaskan?

Det skulle innebära att vi var tvungna att skruva på flaskan djupare än dess MOD och på så sätt skapa en potentiell fara. Det betyder också att du inte kan lägga ifrån dig flaskan. Om du dyker trimix så använd en argonflaska, och om inte, så sätt slangen på ditt vänstra förstasteg.

MANIFOLDS & FLASKOR

Är isolationskranen helt stängd, helt öppen eller i mitten?

Den är helt öppen så att du när du behöver stänga den, kanske i en stressad situation, inte kan vrida den åt fel håll. Dessutom så är dessa kranar konstruerade för att vara antingen helt öppna eller helt stängda

Varför använder vi gummivred på kranarna?

De ger ett utmärkt grepp, och går inte sönder om de råkar komma i kontakt med vraket eller taket.

LAMPOR

Vad är viktigt att tänka på när man väljer primärlampa?

Du ska kunna fokusera ljusstrålen på en liten punkt när du signalerar, lamphuvudet ska ha ett Goodmangrepp så att handhavandet av lampan blir smidigast möjligt, batteriet ska vara av bly eller NiMh och ska ha kapacitet nog att förse dig med ljus under minst en och en halv gång den planerade dyktiden.

Varför fäster vi inte lampan under rumpan?

Det skulle innebära att du skulle vara tvungen att ställa dina flaskor på kanistern medans du tog på dig paketet. Det skulle ändra din trim och du kan inte själv ta av en lampa som är fäst under rumpan. Dessutom så krävs det extra D-ringar för att fästa lampan på detta sätt. Vi använder kanistern som hjälp att strömlinjeforma förvarandet av longhosen.

Varför fäster vi inte lampor på huvudet?

Du skulle lysa ditt team rätt i ögonen varje gång du tittade på dem.

FÄSTANORDNINGAR

Varför använder vi rostfria pistolhakar och inte butterfly clips?

Det är praktiskt taget omöjligt för dessa att haka fast i linor, nät eller dylikt.

Varför fäster vi aldrig något metall mot metall?

För att man i en nödsituation, till exempel om man har fastnat i något eller sitter fast själv, ska kunna komma loss genom att klippa, skära eller slita sig loss och på så sätt avlägsna utrustningen.

På vilka sätt fäster vi pistohakarna på vår utrustning?

Med flätad nylonlina

VINGAR OCH FLYTKRAFT

Varför använder vi inte “strappade” vingar?

En “strappad” vinge ger mer vattenmotstånd och är svårare att blåsa upp oralt. Den kan inte heller användas som en tredje regulator eftersom snörena pressar ut luften ur vingen.

Varför använder vi inte ett mjukt harness, till exempel Transpac, S-Tec eller dylikt?

De är inte tillräckligt stabila för att användas till dubbelpaket. Dess D-ringar är små, inte reglerbara och ligger platt vilket gör att dykning med stageflaskor blir svårare. Ett mjukt harness av denna typ är överhopat med remmar och andra sorters reglage med snabbspännen som kan gå sönder och förorsaka skador på både dig och din utrustning.

Varför använder vi inte torrdräkter gjorda i neoprene?

Vi vill att avvägningen ska ändra sig minimalt med djupet och ge maximal isolering, vilket inte blir möjligt med en neoprenedräkt. Krossad neoprene är mycket bättre, men en dräkt gjord i trilaminat är det allra bästa. Underställ i Thinsulate 400 ger väldigt bra isolering.

Varför använder vi inte vingar med dubbla blåsor och dubbla inflatorer?

Om din rigg är balanserad kan du alltid dumpa din kanisterlampa om du får problem, vilket är den vikt du har som är möjlig att dumpa. Av den anledningen finns det inget behov av att ha någon som helst sorts vinge i reserv, vilket gäller både om du dyker med torrdräkt och våtdräk

Varför använder vi 45 - 65 lb blåsor och inte 100 lb?

Om vi är korrekt avvägda så behöver inte blåsan vara större än 65 lb.

STAGEFLASKOR

Varför använder vi inte o-ringar och dubbelsidiga pistolhakar för att sätta fast stageflaskan?

Se frågan om metall mot metall ovan.

Varför hänger vi inte stageflaskor på båda sidor om kroppen när vi använder flera?

Därför att det blockerar båda armarna istället för bara en och tenderar att pendla mer medan man rör sig, och får dig på så sätt lättare ur balans. Det blir också svårare att placera lampan och dra longhosen rätt. En del hävdar att de får sned viktfördelning och hänger åt ena sidan om de inte placerar stageflaskorna på båda sidor, men vad man gör är att man löser ett litet problem med ett större.

Varför är det inte dåligt att böja manometerslangen på stageflaskan?

Slangen formar sig trots den kraftiga böjen. Undvik att böja tillbaka den då detta sliter på slangen.

Varför har man alltid stageflaskorna på sidan?

Att ha stageflaskor bakom dig på bottenpaketet innebär att du inte kan komma åt dess kranar själv. Kranarna på stageflaskorna ska alltid vara stängda när de inte används och måste alltså skruvas på när dom behövs. Om det skulle bli problem med dess regulator, så kan man ändå använda den genom att vrida på och av kranen för varje andetag. När stageflaskan sitter under armen blir vattenmotståndet också minst eftersom den hamnar i linje med axlarna..

Hur ska en stageflaska märkas?

Endast med namn och MOD, bokstäverna ska vara 3inch eller 7,5 cm.

VAL AV GAS

Varför använder vi inte 80%?

På grund av gasens, jämfört med 100% syrgas, dåliga utvädringseffektivitet med hänvisning till effekten av Oxygen Window.

VIKTER OCH KNIVAR

Varför använder vi inte ankelvikter?

Använd inte en torrdräkt med för stora gummiboots, det vill säga, skapa inte ett problem som inte behöver finnas. Du måste hindra gasen från att kunna komma till benen och göra dom positiva, alltså lösa orsaken till problemet och inte dess konsekvenser. Behovet av ankelvikter försvinner också oftast med ett par bra fenor.

Varför använder vi inte stora knivar?

De är onödiga och utgör en risk. En liten vass kniv är allt som behövs. En sax är också bra att ha med i benfickan för att klippa nät och dylikt.


Scroll To Top