Låg volym, stort synfält och bra passform.Kunskap mask - www.oceanictech.se

En del lägger väldigt stor vikt vid att masken ska passa din ansiktsform. Det är möjligt att det finns de som har en "väldigt, väldigt bra ansiktsform för mask” Totalt tror vi att vi har dykt med 25-30 olika modeller som alla har varit täta. I många fall är det inte maskens fel när en dykare upplever att masken läcker utan kanske snarare:

  • För hårt åtdraget nackband
  • Ofrivillig/omedveten andning genom näsan

 

Under kurser har jag många gånger bytt mask med elever som har haft precis samma mask som jag, där de upplevde att deras mask läckte men inte den som jag använt. Kanske det finns något som heter psykisk läckage i masken?

Huvudmask

En huvudmask kan lika gärna ha en hård infattning/ram som en mjuk frameless. Masker med låg volym sitter vanligtvis tätt på ansiktet. Om masken sitter tätt behöver du inte våldsamt stora glas för att ha en bra synvinkel. Masker med ett eller två glas framtill, är vanligtvis att föredra.Kunskap mask - www.oceanictech.se

Flerglasmasker med fönster på sidorna och liknande leder ofta bara till en irriterande ljusbrytning framför ditt synfält, antingen det är solljus från ytan eller din buddys lampa som skapar ljuset.

Vissa masker har en tätning som har väldigt lång omkrets – ofta masker som marknadsförs med extra stort synfält. Dessa tätar vanligtvis lika bra, även om de kan vara lite besvärliga. Det är betydligt svårare att ta av och på dem utan att knöla ihop tätningen runt masken. På land eller i ytan är det vanligtvis inte ett problem utan mest irriterande, under ytan däremot är det inte så fördelaktigt om det är svårt att ta på sig masken igen om den av någon anledning har ramlat av.

Det extra synfält som sådana masker eventuellt ger går som regel i onödiga riktningar i förhållande till en mask med låg volym.

Backup maskKunskap mask -  www.oceanictech.se

Masker som har gummi hela vägen och ingen ram i hårdplast är att föredra om du ska ha den som backup mask i fickan på torrdräkten, det är inget som spricker vid yttre påfrestning. Den här typen av mask, till exempel Beaver & Scubapro Frameless, är även lämpliga som huvudmask.

Backup masken placeras vanligtvis i fickan på vänster lår. Den hakas fast i loopen av rep eller 5 mm bungie i fickan med hjälp av en double ender.

Nackband i neoprene, inte bara ett neoprene skydd utanpå, är absolut att föredra framförKunskap mask - www.oceanictech.se vanliga nackband:

  • Det är mer komfortablat
  • Det är enklare att ta av och på, knölar inte ihop sig som nackband i silikon
  • Spricker inte
  • Bättre slitstyrka

Scroll To Top