Förstasteg

Alla Apeks förstasteg har samma viktiga huvudegenskaper:

 • Balanserat membranstyrt förstasteg
 • Låst balanseringskammare för omgivande tryck
 • Justerbart mellantryck
 • DIN 300bar skruvkoppling
 • Använder samma servicekit, och de flesta invändiga delar kan bytas mellan förstasteg av olika modeller


DS4 förstasteg

Har samma höga kvalitet som övriga Apeks förstasteg och är kanske det mest använda förstasteget bland tekniska dykare i Europa.Apeks ds4
DS4 har ett uttag för högtrycksslang (7/16') och fyra standarduttag (3/8') för lågtrycksslangar.

Förstasteget har samma höga kvalitet på frysskyddet som övriga Apeks förstasteg och levererar mer än tillräckligt med luft/gas vare sig du plockar kammusslor på 15 meters djup eller dyker på ett vrak som ligger på 90 meter.
DS4 ger en snygg och prydlig slangdragning för enkelflaskor, dubbelpaket och stage/dekoflaskor.

DST förstasteg
Har historiskt varit populära att använda på stage/dekoförstasteg och med regulatorer avsedda för dykning med enkelflaska. Lågtrycksuttagen sitter på en separat del som kan roteras 360'.
Den funktionen har vissa fördelar för deko/stagens andrasteg. Det ger möjlighet att använda kortare slangar och ger minsta möjliga belastning på slangen till andrasteget, oavsett om den är parkerad eller används.

På grund av konstruktionen blir DST konfigurerat på dubbelpaket mindre fördelaktig då den roterande delen blir relativt lätt utsatt för stötar och skador. Det är inte ett problem vid dykning i öppet vatten, men under tak i grottor och på vrak kan det vara smart att ta hänsyn till detta och välja en annan typ av förstasteg till bakpaketet.

DST har två standarduttag (7/16) för högtryck och fyra standarduttag (3/8') för lågtryck.

Apeks FST/FSR
Dessa förstasteg ger bäst slangdragningen med Apeks förstasteg både till dykning med enkelflaska och dubbelpaket.
Utöver en bra strömlinjeform och slangar som inte sticker ut och kan fastna i något, ger en bra slangdragning mindre stress på slangarna och förebygger slitage.
Förutom fördelarna i förhållande till slangdragningen är den enda väsentliga skillnaden från andra modeller design och finish.

Till deko/stage ändamål har FST inga speciella fördelar jämfört med DS4 och DST.

FST har två standarduttag (7/16) för högtryck och fyra standarduttag (3/8') för lågtryck.

FSRFSR
Apeks toppmodell som ger den bästa slangdragning för dykning både med enkelflaska och dubbelpaket.
Utöver en bra strömlinjeform och slangar som inte sticker ut och kan fastna i något, ger en bra slangdragning mindre stress på slangarna och förebygger slitage.

Förutom fördelarna i förhållande till slangdragning är den enda väsentliga skillnaden från andra modeller design och finish.
Till deko/stage ändamål har FSR inga speciella fördelar jämfört med DS4 och DST.

FSR har två standarduttag (7/16) för högtryck och fyra standarduttag (3/8') för lågtryck.2:a steg

Apeks andrasteg är också mer eller mindre identiska oavsett modellnummer och generation (XTX, ATX  och  TX serierna)

 • Pneumatiskt balanserad
 • Värmeväxlar för frysskydd
 • Venturijustering
 • Använder samma servicekit, och de flesta invändiga delar kan bytas mellan andrasteg av olika modeller

oceanictech.se
Det enklaste sättet att beskriva XTX40 andrasteg är att säga att de i huvudsak är identiska med de övriga andrastegen i XTX serien som har högre modellnummer.
Alla delar som är relaterade till andrastegets funktion är identiska och kan flyttas mellan olika modeller. Men, i motsats till andrastegen i XTX serien med högre modellnummer (50, 100 och 200) har inte ATX40  justeringsmöjlighet av andningsmotståndet, så kallat cracking resistance, som du kan justera under själva dyket.

Förutom det är det bara estetiska skillnader mellan XTX40 och modeller med högre modellnummer.

XTX40 andrasteg har självklart en så kallad Venturijustering som hjälper till att begränsa risken för free flow i ytan och under dyket när andrasteget inte används. Vilket ofta är fallet med backup andrasteget.
Mer eller mindre alla andrasteg från olika tillverkare har möjlighet att justera venturi. Det som skiljer är alltså primärt denna justeringsmöjlighet. Annars har andrasteget motsvarande kvalitet, egenskaper, pålitlighet som andra.

Nytt med XTX andrasteg är att du kan välja mellan en kompakt eller bred bubbelspridare för utandningsluften. En bredare bubbelspridare reducerar risken att bubblor flyter upp i synfältet, vilken kan vara praktiskt bland annat om du fotograferar.

Vår erfarenhet av kompakta bubbelspridare säger att också dessa fungerar tillfredställande med att hålla bubblorna borta från synfältet. En bred bubbelspridare är standard på alla primära förstasteg och kompakta bubbelspridare är standard på alla backuper/octopusar.

Som separata andrasteg levereras XTX40 andrasteg som standard med en kompakt bubbelspridare, medan XTX50/100/200 levererasXTX50 med en bred bubbelspridare. Önskar du något annat är det möjligt att specificera vid beställning.


Apeks XTX50 andrasteg är troligtvis det mest använda och mest populära Apeks andrasteg. Samma egenskaper, frysskydd och prestanda som de övriga modellerna med högre modellnummer.

 • Andingskomfort
 • Frysskydd/egenskaper för kallvatten
 • Justeringsmöjligheter under dyket
 • Cracking ressistance
 • Venturijustering
 • Pålitlig

Rekommenderas klart både som primärt andrasteg, backup andrasteg och andrasteg till deko/stage.

XTX100 och 200 andrasteg är identiska i funktion och egenskaper. Det enda som skiljer är estetiskt formgivning.

XTX100Nytt med XTX andrasteg är att du kan välja mellan en kompakt eller bred bubbelspridare för utandningsluften. En bredare bubbelspridare reducerar risken att bubblor flyter upp i synfältet, vilken kan vara praktiskt bland annat om du fotograferar.
Vår erfarenhet av kompakta bubbelspridare säger att också dessa fungerar tillfredställande med att hålla bubblorna borta från synfältet. En bred bubbelspridare är standard på alla primära förstasteg och kompakta bubbelspridare är standard på alla backuper/octopusar.

Som separata andrasteg levereras XTX40 andrasteg som standard med en kompakt bubbelspridare medan XTX50/100/200 levereras med en bred bubbelspridare. Önskar du något annat är det möjligt att specificera vid beställning.

Även de mest pålitliga andrasteg behöver regelbunden service. Ta reda på var det finns någon som kan utföra service på andrastegen. Andrastegen kommer du att ha under många år och kostnaden för det årliga underhållet kommer sannolikt över tid att bli högre än den initiala investeringen. Tillgång till både hög kvalitet och service samt en rimlig prislapp kommer således att vara relevanta och en viktig parameter i ditt köpbeslut.


Scroll To Top